Галерия Credo Bonum До 13 октомври   През последните години художникът Симеон Стоилов

...
Галерия Credo Bonum
До 13 октомври
 
През последните години художникът Симеон Стоилов
Коментари Харесай

Симеон Стоилов споделя своя "Див живот"

Галерия Credo Bonum

До 13 октомври

 

През последните години художникът Симеон Стоилов деликатно избира появяването си в изложба. Изложбите му станаха тихи, а изказът им - изчерпателен и акуратен. До публиката постоянно доближиха фотоси в Инстаграм от далечни крайбрежия, от бурни морета, от изпразнени откъм хора, само че цялостни с живот пейзажи. Сега създателят се завръща на столичната арт сцена с изложбата " Див живот ", която свързва личността на създателя с неговата пристрастеност към природата и стихиите. Галерия Credo Bonum стартира новия сезон точно с живописния цикъл на Стоилов, който може да се види от през днешния ден и ще остане в салона до 13 октомври. В основаните особено за съответното експозиционно пространство платна Стоилов се вглежда в безкрайната хубост на дивата природа. Не онази екзотична природа, която познаваме от малкия екран, а най-обикновената, която тъпчем под краката си, около която минавамеq без даже да я погледнем. Думата " живот " тук е използвана по едно и също време като живот на природата и живот на човешкото държание.

За плана си " Див живот " самият създател споделя: „ Събирал съм си фрагменти с телефона през цялата година от разнообразни местаq без да имам изясненост за какво. Най-малкото съм възнамерявал да ги демонстрирам в галерия. Сега си давам сметка, че за мен това е необикновен тип бягство от всепоглъщащото съвремие, със своите пренатегнати до прекаленост искания, зависимости  и комплицирани еквилибристични държания. А животът - див, безконечен, си съществува, единствено би трябвало да погледнеш зад тила си или към земята, да погазиш из някое тресавище или да се разходиш из планината, да се взреш, да съзерцаваш, да преживееш... “ Художникът твърди, че пристрастеността към природата у него е предизвикана от отегчението му от " малко субективния свят на артистичната обстановка в България ", в която е участник. " Аз се бях уморил по някакъв метод от субективизма. Имах потребност от обективизъм. Да се знае - това е черно, това е бяло. А не - тая картина е доста хубава, но не е хубава ”, споделя Стоилов.

Симеон Стоилов е роден през 1971 година в Ямбол. През 1996 година приключва компетентност „ Живопис “ в Националната художествена академия. През 2018-а пази докторат. Автор е на десетки независими изложения и участия в групови планове. Носител е на премията на М-тел за модерно изкуство за 2008 година През последните години необятна популярност получиха архитектурните му планове, измежду които е Палеонтологичния музей в Дорково.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР